Gabiony ploty opěrky materiál i realizace

posted in: Nezařazené

Gabion jako stavební prvek nenarušuje okolní krajinu a plně se přizpůsobí jakémukoliv prostředí, protože je tvořen přírodními materiály. O postavenou konstrukci se nemusíme starat, dráty jsou chráněny proti korozi a celková gabionová konstrukce nenarušuje vodní ekosystém. Pokud chceme stavbu odstranit, není nic jednoduššího, než gabion zcela rozebrat a materiál recyklovat nebo znovu použít pro jiné účely. Proto jsou gabiony velice oblíbené u ekologů a architektů, kteří je často navrhují pro dopravní a vodohospodářské stavby, kde nezasahují do života v přírodě.Gabiony se plní recyklovaným stavebním materiálem, nejčastěji betonovou drtí, ale je možné použít také písek, zeminu, kůru, keramiku nebo tvrdé dřevo. Výplňový materiál se postupně skládá do předem připravených ocelových košů. Hezčí lomové kameny nebo jiný materiál vždy klademe na pohledovou stranu gabionu, aby byla celistvá a rovná. Ostatními kameny vyplníme zbytek kovové konstrukce, aby byla zajištěna stabilita.

Gabiony jsou multifunkční stavební prvky, jež je možné využít jako unikátní funkční doplněk pro každou moderní nebo zrekonstruovanou stavbu. Používají se jako praktické konstrukce s funkcí opěrné stěny, zdi, schodiště nebo bariéry proti hluku. Dále se využívají jako okrasný prvek ve formě obkladů nebo drobných dekoračních předmětů, které se umisťují na balkóny, zahrady nebo pevné a okrasné terasy.Gabionové konstrukce mohou dobře posloužit pro rekonstrukci nebo stavbu netradičních teras, které díky svému přírodnímu vzhledu skvěle zapadají do okolní krajiny. Z gabionů lze postavit pevné terasy různých tvarů a rozměrů podle přání zákazníka. Gabionové koše se hodí pro úpravu terénů, zahrádek a lze z nich také vytvořit neprůhlednou stěnu anebo oplocení pro oddělení bazénu. Jsou zajímavým řešením pro obrubníky a lemování chodníků či zatravněných ploch.

Gabion je pravoúhlá drátokamenná konstrukce. Stavba gabionu je prováděna nasucho, a proto je více méně nenáročná na realizaci. I obyčejný člověk s potřebnými znalostmi v oboru je schopen si postavit vlastní gabionovou konstrukci, která se majiteli odvděčí dlouhou životností a přírodním vzhledem. Odhadovaná životnost je minimálně padesát let. V porovnání s jinými možnostmi, které má zákazník k dispozici v poměru kvality a ceny, je gabionová konstrukce jasným vítězem. Konstrukce gabionů se realizují podle kladečského plánu přímo na stavbě. Abychom zajistili vysokou životnost gabionové konstrukce, je vhodné volit pletivo s protikorozní ochranou. Drát by měl být povrchově upraven Galfanem. V případě využití konstrukce v agresivním prostředí, kam řadíme slanou mořskou vodu, průmyslové oblasti a místa, kde je zvýšená hrozba výskytu koroze, se doporučuje materiál upravit poplastováním.

This entry was posted on 10.7.2012 at 18.30 and is filed under Nezařazené (Tags: , , ). You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply